Blog cercetare

Experiment privind influența oboselii la volan

Experiment privind influența oboselii la volan Sursa foto: Antena 1

Centrul de cercetări fundamentale și aplicative în marketing (CEMARK) din cadrul ASE București atrage atenția asupra influenței oboselii la volan în urma unui experiment desfășurat cu ajutorul echipamentului de „Eye Tracking” în colaborare cu Academia Titi Aur - ATA.

Provocarea acestui studiu este de a determina efectele oboselii la volan printr-un test de anduranță la șofat. Pe toata perioada experimentului echipa de cercetare a analizat reacțiile ochilor pilotului, constând în numărul de clipiri și evoluția frecvenței acestora, pentru a evalua modul în care se instalează oboseala la volan și felul în care atenția la condus este afectată.

Programat a se desfășura timp de 48 de ore, începând din 26 martie ora 10.00, experimentul a constat în parcurgea distanței București - Constanța și retur de către pilotul Andrei Mitrașcă, asistat în mașină de un copilot, precum și de un echipaj medical și unul de asistență tehnică. După 36 de ore de șofat și 2700 de km parcurși experimentul s-a încheiat.

În urma acestui experiment vor fi analizate peste 300.000 de câmpuri de informație rezultată, iar concluziile vor fi prezentate de către echipa de cercetare în cadrul unei conferințe.

„Această cercetare vine în contextul în care foarte mulți români își planifică concediul de vară, iar una dintre cele mai utilizate opțiuni de transport este autoturismul personal. Dorim să atragem atenția, prin acest studiu, asupra modului în care oboseala se instalează și care sunt elementele care o prevestesc. Un alt element important este legat de diferențele de atenție între șofatul de zi și cel de noapte și modul în care timpii de reacție și reflexele sunt influențate de oboseală”, a declarat Prof. dr. Mihai Roșca, coordonatorul de cercetare din partea ASE București.

Această cercetare face parte din cadrul proiectului „Parteneriate pentru competitivitate în vederea transferului de cunoștințe prin dezvoltarea unor modele computaționale inovative pentru creșterea economică și sustenabilitatea sectorului de afaceri din România”, proiect cofinanțat din Fondul Eu-ropean de Dezvoltarea Regională, prin Programul Operațional de Competitivitate. Obiectivul princi-pal al proiectului constă în promovarea investițiilor în Cercetare-Dezvoltare-Inovare, precum și dez-voltarea de legături și sinergii între întreprinderi și învățământul superior. Beneficiarii acestui proiect vor fi peste 40 de întreprinderile mici și mijlocii care doresc să își îmbunătățească activitatea curentă prin utilizarea expertizei cercetătorilor și a infrastructurii de cercetare din universitate, la prețuri avantajoase. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul www.asecomp.ro